vineri, 19 martie 2010

Cararea secreta - partea a 16-a

spectra (147)


CALEA FRUMUSETII DIVINE

Unele temperamente vor crede ca este imposibil de a patrunde, prin aceasta cale , in autoanaliza necesara realizarii sinelui.
Din nefericire , spiritul lor este astfel facut incat nu le permite sa se concentreze asupra acestui gen de subiect. Solutionarea acestei dificultati ar fi aceea ca subiectul sa se lase in voia impresiilor pe care i le produce contemplarea unor opere de arta, sau sa cultive stari de exaltare sufleteasca, ce dezvaluie in constiinta sa, splendoarea Naturii, dupa care, sa amplifice sentimentele de veneratie care-i inunda sufletul, sub influenta acestui gen de agenti exteriori.
*
Subiectul trebuie sa-si destepte in suflet sentimente nobile, care, bine intrebuintate, pot deveni treptele scarii lui Jacob, care duc,
de la Pamant, la Cer.
*
In viata oricarui om, sunt momente cand, sub efectul unei opere de arta, sau a splendorii naturii, isi simte sufletul coplesit de un val de fericire care il inunda cu totul.
Cum se explica aceste sentimente exotice?
Aceaste momente, sunt clipele astrale in care OMUL
- fara sa-si dea seama -
STA PE PRAGUL LOCUINTEI SPIRITUALE.
*
Muzica fiind arta cea mai directa, are si cea mai mare putere ca medium spiritual.Din pacate, omul nu recunoaste natura augusta
a impresiilor
ce-l viziteaza, si, dupa un timp, gandurile inalte se risipesc.
*
Daca subiectul este atras de vechile texte sfinte, un pasaj din acestea, bine aprofundat, poate declansa aprinderea scanteii divine in spiritul sau.
*
Lucrul esential este concentrarea asupra unei idei abstracte, o idee, o fraza, un vers, pe care subiectul s
a-l traiasca puternic, si care sa destepte un ecou adanc in odaile sufletului sau. Subiectul trebuie sa simta in textul ales, prezenta elementului de inspiratie.
*
Aceste momente de incantare si de farmec, generate de lectura unei opere care te inspira, trebuie retinute in amanuntime in memorie.
Nu risipiti aceste impresii nobile, si pastrati-le ca pe o comoara.
Zaboviti asupra lor, si nu va grabiti sa treceti la alta impresie.
Mentineti-va spiritul in aceasta atmosfara.Acum, este clipa cea mai frumoasa si mai senina, si puteti pune cartea deoparte, deoarece ea si-a facut datoria.
*
Faceti o pauza in liniste, apoi pregatiti-va sa treceti prin USA SIMBOLULUI in LUMEA INSTELATA DE DINCOLO.
*
Daca aceasta usa va este inca inchisa, si daca deschiderea ei este prea subtila pentru viziunea voastra, nu disperati, rugati-va, si poate ca paznicul ascuns al PRAGULUI se va arata, si va deschide usa invaluita in umbra.

* * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu