duminică, 11 octombrie 2009

Mazo de la Roche - "Mostenirea lui Finch"


"Scopul lui era sa viziteze casa parinteasca a femeii care-i fusese sotie si de care divortase. Aflase despre moartea fratelui ei, care locuise in acea casa si ca mobilierul va fi vandut amatorilor, impreuna cu toate celelalte obiecte.
PETRECUSE ACOLO CATEVA DINTRE CELE MAI FRUMOASE ZILE ALE VIETII SALE, pe vremea cand ii facea curte lui Millicent, si simise dorinta irezistibila de a mai vedea o data camerele prin care trecuse odinioara. ( ... )
Pentru prima data in viata, lui Nicholas i se parea ca aude in apropierea sa cum scartaie portile deschise ale celuilalt taram, de dincolo de moarte.
Deschise dormitoarele principale si se uita inauntru DAR NU DESCOPERI NICI O AMINTIRE DIN TRECUT, decat cel mult oglinzile cu respingatoarele pete de muste si paturile pe care zaceau gramezi de rufarie si perne. Un sertar al unei masute era deschis pe jumate si intr-insul se vedeau foi de hartie ingalbenita. Isi simtea trupul aproape intepenit si abia astepta sa plece din casa asta. ( ... )
Cobori treptele cu pasi grei, deschise usa si dupa ce intra, o inchise incet in urma lui. O perdea rupta atarna de-a curmezisul ferestrei, taind lumina din odaie; cand se uita imprejurul sau, constata mirat ca nu este singur. In fata unui birou era asezata o femeie care scosese niste hartii din sertar si incepuse sa le controleze. Era gata sa plece cand ochii lor se intalnisera. Ramase nemiscat si se uita la ea, infiorat la gandul ca JOACA O SCENA PE CARE O REPETASE DE NENUMARATE ORI INAINTE. In afara de aceasta senzatie, nu simtea nimic altceva,deoarece creierul sau incetase sa finctioneze. Examina femeia si constata ca era foarte bine imbracata,mai in vartsta, cu infatisare distinsa, dar NU ERA SIGUR DACA EL SI FEMEIA DIN FATA LUI EXISTAU IN REALITATE, in lumea pe care el o cunoaste. Ecoul glasului ei destrama suflul de vraja ce pusese stapanire pe el, cand o auzi spunand :
- Ia te uita, Nicholas! Mi se pare atat de straniu sa te intalnesc tocmai aici !
Glasul actiona asupra lui intocmai ca sloiurile unui rau cand incep sa plezneasca, PENTRU A DESCATUSA UN VAL DE IREZISTIBILE AMINTIRI. Constata, fara posibilitatea de indoiala, ca se gaseste fata in fata cu Millicent, femeia de care divortase, si ca s-au intalnit aici, in casa fratelui ei, care murise. ( ... )
- Cand ma gandesc la tot ce s-a intamplat intre noi, imi dau seama c-am fost amandoi niste prosti. ( ... ) Imi pare bine ca am avut posibilitatea sa ne intalnim pentru ultima data aici."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu